уторак, 12. новембар 2013.

Kako sam napraviti suhomesnate proizvode

Novembar je pravo vreme za svinjokolj, disnotor, zabijačke, kako god bilo treba suhomesnate hrane pripremiti al domaće, svoje da se ima. U ovom i narednim postovima pokušaću da iz sopstvenog iskustva i iskustva prijatelja napišem korisna uputsva za pripremu: kobasice, slanine, kulena, vešalice, pečenice, švargle, džigernjače, čvaraka i šunke od svinjskog i drugog mesa.


Da bi  meso duže vremena koristilo za ishranu mora da se konzervira, za konzerviranje se upotrebljava: hladnoća, hemijska (salamurenje i soljenje) i termička sredstva. Higijenski uslovi prilikom obrade i pripreme suhomesnatih proizvoda moraju biti perfektni, jer se takvim uslovima smanjuje broj štetnih bakterija koje smanjuju vremensku održivost tih proizvoda.

Najznačijniji deo je nabavka mesa. Ako imate meso iz sopstvene proizvodnje nemate taj problem, ali ako ne, obratite pažnju da meso bude sveže nikako zamrznuto. Najbolje je meso od starijih životinja jer ono sadrži manju količinu vlage, proizvodi će manje kalirati u procesu sušenja. Ako koristite meso iz sopstvene proizvodnje nemojte istog dana posle klanja praviti kobasice i ostale prerađevine već narednog, pod uslovom da sveže meso stoji na hladnom mestu.

Korisni linkovi: http://www.tehnologijahrane.com

Нема коментара:

Постави коментар