Kada nastupi jesenji period treba pripremiti namirnice tako da mogu da se čuvaju preko zime a ne izgube svoje hranjive osobine. U predhodnom postu pisali smo kako ukiseliti kupus a sada kako odimiti ribu ili kako pripremiti dimljenu ribu. Možete dimiti sve vrste ribe, najčešće su to: dimljeni šaran, dimljeni tolstolobik, dimljeni amur, dimljena pastrmka itd.
Nabvka ribe, bez obzira koju ribu želite da odimite ona mora biti sveža nikako iz zamrzivača, kako prepoznati svežu ribu pogledajte u postu kako ispeći ribu na roštilju.
Priprema ribe, svežu ribu očistiti od krljušti i iznutrica, odstraniti glavu i dobro oprati (od glava, repova i ikre možete spremiti riblju čorbu). Ako je riba velika najbolje je prepoloviti na dve polutke, sa kostima ili ispanglovati bez kostiju, i u jednom i drugom slučaju zasecanjem uz kičmeni stub.
Dimljenje ribe je proces njenog konzerviranja i sastoji se od dva postupka: salamurenje i dimljenje.
Salamurenje ribe, može biti mokro i suvo. Jednostavniji način je suvo salamurenje, ribu dobro posoliti sa obe strane i ostaviti da stoji 24 do 48 sati na prohladnom mestu (na polovini vremena salamurenja okrenuti i dosoliti ribu).
Dimljenje ribe, prvo ribu treba oprati tako što potopite ribu u hladnu vodu pola sata, operete pod mlazom vode, provučete kroz gornji deo polutke kanape i okačite da se osuši. Ribu dimiti hladnim postupkom na dva dima.
Čuvanje, ovako pripremljena riba može da stoji dugo, ali ako je mala mora posle pet dana na vazduhu u zamrzivač inače će da se presuši.
Dimljenu ribu možete konzumirati bez dodatne obrade a možete pripremiti neki od specijaliteta: punjena dimljena riba, dimljeni šaran na skadarski način, jesenji složenac, dimljena riba marinirana u ulju, na roštilju itd.
Dimljena riba |
Nabvka ribe, bez obzira koju ribu želite da odimite ona mora biti sveža nikako iz zamrzivača, kako prepoznati svežu ribu pogledajte u postu kako ispeći ribu na roštilju.
Priprema ribe, svežu ribu očistiti od krljušti i iznutrica, odstraniti glavu i dobro oprati (od glava, repova i ikre možete spremiti riblju čorbu). Ako je riba velika najbolje je prepoloviti na dve polutke, sa kostima ili ispanglovati bez kostiju, i u jednom i drugom slučaju zasecanjem uz kičmeni stub.
Dimljenje ribe je proces njenog konzerviranja i sastoji se od dva postupka: salamurenje i dimljenje.
Salamurenje ribe, može biti mokro i suvo. Jednostavniji način je suvo salamurenje, ribu dobro posoliti sa obe strane i ostaviti da stoji 24 do 48 sati na prohladnom mestu (na polovini vremena salamurenja okrenuti i dosoliti ribu).
Okačena riba posle pranja |
Dimljenje ribe, prvo ribu treba oprati tako što potopite ribu u hladnu vodu pola sata, operete pod mlazom vode, provučete kroz gornji deo polutke kanape i okačite da se osuši. Ribu dimiti hladnim postupkom na dva dima.
Čuvanje, ovako pripremljena riba može da stoji dugo, ali ako je mala mora posle pet dana na vazduhu u zamrzivač inače će da se presuši.
Dimljenu ribu možete konzumirati bez dodatne obrade a možete pripremiti neki od specijaliteta: punjena dimljena riba, dimljeni šaran na skadarski način, jesenji složenac, dimljena riba marinirana u ulju, na roštilju itd.
Нема коментара:
Постави коментар