понедељак, 28. октобар 2013.

Kako odimiti ribu, dimljenje ribe

Kada nastupi jesenji period treba pripremiti namirnice tako da mogu da se čuvaju preko zime a ne izgube svoje hranjive osobine. U predhodnom postu pisali smo kako ukiseliti kupus a sada kako odimiti ribu ili kako pripremiti dimljenu ribu. Možete dimiti sve vrste ribe, najčešće su to: dimljeni šaran, dimljeni tolstolobik, dimljeni amur, dimljena pastrmka itd.

Dimljena riba

Nabvka ribe, bez obzira koju ribu želite da odimite ona mora biti sveža nikako iz zamrzivača, kako prepoznati svežu ribu pogledajte u postu kako ispeći ribu na roštilju.

Priprema ribe, svežu ribu očistiti od krljušti i iznutrica, odstraniti glavu i dobro oprati (od glava, repova i ikre možete spremiti riblju čorbu). Ako je riba velika najbolje je prepoloviti na dve polutke, sa kostima ili ispanglovati bez kostiju, i u jednom i drugom slučaju zasecanjem uz kičmeni stub.

Dimljenje ribe je proces njenog konzerviranja i sastoji se od dva postupka: salamurenje i dimljenje.

Salamurenje ribe, može biti mokro i suvo. Jednostavniji način je suvo salamurenje, ribu dobro posoliti sa obe strane i ostaviti da stoji 24 do 48 sati na prohladnom mestu (na polovini vremena salamurenja okrenuti i dosoliti ribu).

Okačena riba posle pranja

Dimljenje ribe, prvo ribu treba oprati tako što potopite ribu u hladnu vodu pola sata, operete pod mlazom vode, provučete kroz gornji deo polutke kanape i okačite da se osuši.  Ribu dimiti hladnim postupkom na dva dima.

Čuvanje, ovako pripremljena riba može da stoji dugo, ali ako je mala mora posle pet dana na vazduhu u zamrzivač inače će da se presuši.

Dimljenu ribu možete konzumirati bez dodatne obrade a možete pripremiti neki od specijaliteta: punjena dimljena riba, dimljeni šaran na skadarski način, jesenji složenac, dimljena riba marinirana u ulju, na roštilju itd.

Нема коментара:

Постави коментар