четвртак, 21. новембар 2013.

Kako skuvati riblju čorbu, recept

Dugo se vodi polemika kako skuvati riblju čorbu, koji je recept za riblju čorbu najbolji, šta je riblji paprikaš a šta riblja čorba i sve tako redom i dugo. Svi su zaboravili da je čorba nastala davno, alasi su je sebi spremali od preostale ribe na jako jednostavan način, odatle joj i drugi naziv "alaska čorba".

Priprema riblje čorbe u kotliću

Recept za riblju čorbu biće prikazan za 3 kilograma  ribe (žive vage) .
Riba mora da je sveža, to je osnovno, može više vrsta ribe ali može i samo šaran. 
Posle čišćenja ribu ne peremo, stavljamo je u šerpu u kojoj ćemo kuvati. 
Po ribi polijemo dva decilitra kuvanog paradajza, stavimo pola seckane glavice luka i dva lovorova lista. 
Tako marinirana riba treba da odstoji pola sata.
Nalijemo tri litre vode (tople), posolimo (4. kafene kašike morske krupne soli), kašikicu šećera i kuvamo na jakoj vatri (cilj je da što pre provri).
Kada prokuva dodajemo tri kašike kvalitetne slatke mlevene paprike i ljute po želji.
Posle 15 minuta od dodavanja paprike dodajemo decilitar kvalitetnog belog vina ili dva čepa vinskog sirćeta.
Posle pet minuta probamo čorbu i po potrebi dosolimo.
Još pet minuta i riblja čorba je skuvana.

Uz riblju čorbu najbolje ide mlado vino, prijatno.
Riblja čorba

Marinirana riba, pripremljena za čorbu
Korisni linkovi: vukovisadunava.com


Нема коментара:

Постави коментар