Dugo se vodi polemika kako skuvati riblju čorbu, koji je recept za riblju čorbu najbolji, šta je riblji paprikaš a šta riblja čorba i sve tako redom i dugo. Svi su zaboravili da je čorba nastala davno, alasi su je sebi spremali od preostale ribe na jako jednostavan način, odatle joj i drugi naziv "alaska čorba".
Recept za riblju čorbu biće prikazan za 3 kilograma ribe.
Korisni linkovi: vukovisadunava.com
Priprema riblje čorbe u kotliću |
Recept za riblju čorbu biće prikazan za 3 kilograma ribe.
Riba mora da je sveža, to je osnovno, može više vrsta ribe ali može i samo šaran.
Posle čišćenja ribu ne peremo, stavljamo je u šerpu u kojoj ćemo kuvati.
Po ribi polijemo dva decilitra kuvanog paradajza, stavimo tri cele glavice luka i tri lovorova lista.
Tako marinirana riba treba da odstoji sat do dva sata.
Nalijemo tri litre vode (tople), posolimo i kuvamo na jakoj vatri (cilj je da što pre provri).
Kada prokuva dodajemo tri kašike kvalitetne slatke mlevene paprike i ljute po želji, sada kuva na laganoj vatri.
Posle 15 minuta od dodavanja paprike dodajemo decilitar kvalitetnog belog vina.
Posle pet minuta probamo čorbu i po potrebi dosolimo.
Još pet minuta i riblja čorba je skuvana.
Uz riblju čorbu najbolje ide mlado vino, prijatno.
Marinirana riba, pripremljena za čorbu |
Нема коментара:
Постави коментар