четвртак, 28. новембар 2013.

Kako pripremiti mušlje tj. dagnje, recept

Dagnje, mušlje ili mušulje isti naziv za istu školjku koja živi u Jadranskom moru na molovima, stenama i u uzgajalištima na veoma jednostavan i prost način. Zbog njihove dostupnosti i prihvatljive cene preporučujemo da slobodno probate, jer ništa lakše nego skuvati mušlje tj. dagnje.


Kuvane dagnje
Kao i svi plodovi mora, prilikom pripremanja morate posedovati svežu namirnicu. Mušlje je najbolje pripremati odmah ili ih ostaviti u moru da sačekaju gozbu.
Školjke očistite od trave, operete i stavite u lonac.
Dodate malo maslinovog ulja, limuna, bibera, belog luka (može i bez dodataka, samo mušlje) i malo vode toliko da dno suda samo prekrije. Ne bojte se mušlje će osloboditi i previše tečnosti. So ne morate da dodajete, morska voda u kojoj su dagnje odrasle je slana.
Kuvate na laganoj vatri mušlje u poklopljenom loncu dok se gornji red ne otvori. Kako to izgleda možete videti na slici gore. Za vreme kuvanja ne treba mešati, kuvanje kratko traje.

Ovo je osnovni recept za kuvane dagnje, svi ostali proizilaze iz njega kao što su naprimer mušlje na buzaru. Napredniji recept podrazumeva da prvo na maslinivom ulju na kratko prodinstate beli luk, ostalo je isto.

Ovako skuvane dagnje možete jesti odmah tako što uhavite onaj deo u koji je ulazila trava, obično malo trave ostane, drugi kraj stavite u usta i povučete jestivi deo ostaje u ustima a ostatak u ruci. Možete ih i očistiti i tako očišćene staviti u salatatu ili paštu sa morskim plodovima. Ostatak tečnosti naspite u činiju i u njega umačite najbolje suv hleb.

Нема коментара:

Постави коментар