среда, 8. јануар 2014.

Kako napraviti kulen, recept za kulen

Vreme je zabijački svi prave nešto svoje originalno ali stvar je prosta, sledite recepte starih majstora. U narednom uputstvo napisano je kako napraviti kulen tj. recept za kulen.


Kulen
Kao prvo nabavka svinjskog mesa, meso isključivo sveže. Meso treba da se ohladi, da stoji najmanje jedan dan na temperaturi od maksimalnih 6 stepeni celzijusovih kao u receptu za Sremsku kobasicu.

Recept za kulen:

  • Meso prve kategorije, 80%
  • Čvrsto masno tkivo, 20 %
  • So, 2.2 - 2.3%
  • Beli biber, 0.1 - 0.2%
  • Beli luk, 0.2%
  • Ljuta i slatka mlevena paprika, 1% (ukupno, što znači ljuta po želji)
  • Konzumni šećer u prahu, 0.05%
  • Glukoza, 0.05%
Meso sameljete sa šajbnom fi 10. Prvo po recepturi izračunate začine za vašu količinu mesa. Začine merite tako što praznu kesu za zamrzivač stavite na vagu i dodajete redom i sabirate, na kraju kesu zavežete i dobro protresete da se svi začini dobro izmešaju. Začine dodate na samleveno meso rasporedite i mešate, mešanje smese za kulen mora biti ozbiljno u nekoliko navrata i dobro promešano. Tako napravljena smesa za kulen najbolje je da odstoji nekoliko sati. Na kraju punite kulen, tako je spreman za dimljenje.

3 коментара:

  1. Celina od necega je 100%
    Kod tebe ispada cca 103%
    Tu nesto ne stima jer je recept neprecizan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi parametri su u odnosu na ukupnu količinu od 100%, radi lakšeg računanja.

      Избриши
  2. Sremski kulen ne sme da ima nikakve masnoće.Koristi se samo meso 1.kategorije, so 2-2,2%(tuzlanska),samo ljuta paprika po ukusu i prirodni med ili šećer. Znači dozvoljena su samo 4 sastojka.Ono što kulenu daje prepoznatljiv ukus je proces sušenja, fermentacije i odležavanja.Čak i najbolji majstori ne ubodu svake godine dobar kulen..

    ОдговориИзбриши