четвртак, 11. јул 2013.

Kako napraviti vino

Ako želite sami da napravite svoje vino, evo kratkog uputstva i sigurno najjednostavijeg načina kako napraviti vino.

Kao prvo morate nabaviti grožđe.
grožđeMožda imate svoj vinograd, onda samo trebate da ga oberete kada je zrelo grožđe, ako nemate, kupite ga. Kraj septembra i početak oktobra je najbolje vreme grožđe je zrelo, poseduje potrebnu količinu šećera i kiselina za kvalitetno vino. Grožđe kupujete na kvantaš pijacama, oglasima ili direktno kod vinogradara, zapamtite tražite samo vinske sorte a najpoznatije su: italijanski rizling, rajnski rizling, šardone, smederevka, prokupac, kaberne sovinjon, merlo, vranac... Postoji još jedan način a taj je da kupite gotovi sok od grožđa od čijeg kvaliteta i zavisi kvalitet proizvedenog vina.


Pod dva, muljanje i ceđenje.
muljanjeMuljati možete na dva načina. Starinski način gaženjem grožđa ili muljačom, jednostavne muljače neodvajaju peteljke a skuplje odvajaju što je bolje za kvalitet vina. Sada treba da iscedite (ispresujete) i ne morate, tako gubite veliku količinu šire tj. vina. Za ceđenje improvizujte ili nabavite pravu presu. Od ispresovanog grožđa možete ispeći Komovicu (vidi uputstvo, kako ispeći rakiju lozovaču i komovicu)

Treće, taloženje šire.
Posle muljanja sadržaj isceđenog kljuka sipate u sud optimalne veličine i dodajete vinobran u odnosu 100 litara 10 grama vinobrana, promešate. Ostavljate širu da se taloži minimum 24 sata. Posle tog perioda otočite istaloženu širu sa taloga u novi sud, u kome će zauzeti od dve trećine do tri četvrtine zapremine.

Presovanje grožđa
Četvrto, alkoholna fermentacija.
Sad u otočenu širu sa taloga možete da dodate vinski kvasac koji može da se kupi u većini poljoprivrednih apoteka, može i bez njega. Sud zatvorite pod uslovom da sprovedete crevo koje će da ispušta sumpor dioksid u sud sa vodom ili vrenjaču. Ovaj proces traje od 25 do 30 dana, videćete kada se šira umirila, imate vino.

Peto, prvo pretakanje.
Sada pretočite vino ostavljajući u staroj posudi talog. Dobili ste vino, doduše mlado i divlje, možete ga koristiti, ako hoćete bolji kvaliete onda još mora da stoji i da se pretače što se zove nega vina a o tome možda neki drugi put. Živeli.

Ovaj post je napisan iz ličnog iskustva vremenom učeći od iskusnijih i sa interneta (sveovinu.com i vinogradarstvo.com).

3 коментара:

  1. Одговори
    1. Imaš dva načina pa biraj:
      1. Prekidaš fermentaciju posle pet do sedam dana sa vinobranom u količini 15 grama na 100 litara, sačekaš da se otaloži, pretočiš i to je to.
      2. Pustiš da vrenje ode do kraja kad se otaloži pretočiš posle petnaestak dana dodaš fruktozu ostaviš još petnaest dana, pretočiš i to je to.

      Избриши