понедељак, 7. октобар 2013.

Pretakanje vina

Otakanje šire nije pretakanje vina, vino još nismo napravili imamo samo kljuk ili širu. Početnici često greše i mešaju ova dva pojma. Otakanje predhodi svim pretakanjima.

Pretakanje vina: otvoreno, zatvoreno, prvo, drugo, treće....

Otvoreno pretakanje vina, predstavlja prebacivanje vina iz jednog suda u drugi pri čemu je vino u dodiru sa vazduhom. Neiskusni vinari kao što smo svi bili na početku, teško shvataju razliku izmešu ova dva pretakanja. Kod otvorenog je redosled vino, vazduh i vino a kod zatvorenog vino i vino.

Zatvoreno pretakanje vina, najjednostavnije objašnjenje: kada je jedan kraj creva za pretakanje u vinu koje se pretače a drugi kraj na dnu suda u koji se pretače i vino nema kontakta sa vazduhom na putu do novog suda.

Prvo pretakanje vina, po pravilu je uvek otvorenog tipa kako bih se jedinjenja nastala raspadanjem kvasaca i drugih nusprodukata vrenja eliminisala. Prvo pretakanje je najčešće 20 do 30 dana od početka vrenja.

Druga pretakanje vina, i sva ostala pretakanja su zatvorenog tipa osim u slučaju razboljevanja vina o čemu drugom prilikom.

Ovaj post je nastao na osnovu sopstvenih iskustava u procesu pravljenja vina i  iskustava drugih (sveovinu.com i vinogradarstvo.com).

Нема коментара:

Постави коментар