петак, 25. октобар 2013.

Kako ukiseliti kupus

Kislei kupus je izuzetan izvor vitamina i hranjivih materija tokom zimskih meseci, sam kupus sadrži niz hranjivih i lekovitih sastojaka kao što su: celuloza, tartronske kiseline, hidrosulubni vitamini, vitamina C, vitamin A, kalcijum, belančevine, hlorofil, kao i određeni procenat gvožđa. Procesom kišeljenja kupusa, dokazano je da povećavamo nutritivna svojstva kupusu. Kako ukiseliti kupus u nastavku ovog teksta.


Recept za kiseli kupus

U nabavku kupusa krenite početkom novembra, nikako ranije. Najbolji je "Futoški kupus", kada se kaže futoški kupus misli se na sortu kupusa a ne na mesto uzgajanja, ali najlakše ga je naći u Futogu. Listovi glavice su zelene boje sa slabo naglašenom nervaturom što je i osnovna prednost futoškog kupusa zadržava mekoću a i sarma se lako zavija.

Kada ste nabavili kupus, stavljate ga u bure, osnova recepta za kiseli kupus je 3% soli na zapreminu bureta, koliko je težak kupus uopšte nije bitno. So je najlakše da rastvorite u vodi pre nalivanja, tako će se ravnomerno rasporediti. Voda se naliva skoro da samog vrha, onda stavimo pritiskivač (kamen ili plastični pritiskivač za kišeljenje kupusa, ima ga u svim plastikarama). Bure treba da stoji na ujednačenoj temperaturi, svakih pet dana pretačete tečnost sa dna i prelivate od gore, pretakati možete preko slavine, ako je nemate sa crevom kao kod pretakanja vina.


Kako ukiseliti kupus ribanac.
Korisni linkovi: http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html%3A359683-Kupus-bogat-vitaminom-C,
http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/11/343/Kiseli-kupus#.UmobPXB7L0c
http://morguefile.com

Нема коментара:

Постави коментар