Brodet (brudet) od morskih plodova ili mornarski brodet je karakteristično mediteransko jelo. Nastalo je kao jelo ribara koje su njihove domaćice spremale od ostataka ribe. Brodet možete praviti samo od ribe, morskih plodova ili sve što imate zajedno ali isključivo sveže i lepo.
Sastojci:
- Morska riba (rep od grdobe, ugor i škarpina)
- Morski plodovi (kozice, škapmi, lignje i mušlje)
- Beli luk
- Crni luk
- Maslinovo ulje
- Seckani paradajz
- Sok od paradajza
- Belo vino
- Sveže peršunovo lišće
- Limun
- So
- Biber u zrnu
- Lovorov list
Priprema:
U pliću i širu šerpu ulite na dno dosta maslinovog ulja na ulje sitno seckani crni i beli luk. Kad luk porumeni na njega stavljate ribu koju ste predhodno uvaljali u brašno i ostale morske plodove da se proprže na ulju. Ako spremate veću količinu onda u posebnoj šerpi ili tiganju pržite ribu i plodove pa ih onda ređate u šerpu u kojoj će se kuvati. Preporučene ribe su: rep od grdobe, ugor i škarpina ribe se mogu peći cele, na komade ili filetirati.
Kada ste sastojke propržili preko njih prelivate seckani paradajz, sok od paradajza i belo mlado vino, tek toliko da ogrezne. Dodajete so ali obazrivo pošto su morski plodovi sami po sebi slani, zrna bibera i lovorov list.
Brodet kuvajte na laganoj vatri, kako se umak smanjuje dolivajte paradajz ili vino da uvek bude isti nivo, samo malo preko sastojaka. Probajte, dodajte soli ako treba, ljute mlevene ili sveže paprike po želji i zadnjih deset minuta limuna isto po želji. Jedan sat je minimalno vreme kuvanja ako je količina veća i dva sata su potrebna.
Brodet možete da služite sam, sa kačamakom, njokama ili špagetama. Ukrašavate sa sitno seckanim svežim peršunovim listom.
Нема коментара:
Постави коментар