понедељак, 12. мај 2014.

Vino od jabuka

Kako da napravite vino naravno od grožđa već ste imali prilike da pročitate u ranijim postovima, ali od jabuka pročitaćete u ovom, sledi kratko uputstvo. Cider je vino napravljeno samo od jabuka sorte cider.

Dan prvi
  • Usitni jabuke na sitnilici,
  • ubaci u sud, ubaci 2-4 grama enzima (lallzyme cuvee blanc ili cuvee blanc), ubaci 10gr vinobrana na 100kg mase (60ml sumpovin), sačekaj da prenoći.

Dan drugi
  • Sutradan presuj preko prese za grožđe.
  • Bistrenje soka, taloženje i skidanje sa taloga a nakon toga fermentacija.

Dan treći
  • Dobijeni sok ubaci u sud za fermentaciju,
  • ubaci razmnoženi slekcionisani kvasac i hranu
  • Pusti neka fermentacija teče na što nižim temperaturama, a kada se završi primeni iste postupke i mere kao kod proizvodnje belih vina.

Ako dobijena šira nije jako mutna drugi i treći dan možete spojiti tj. bentonit sipate zajedno sa kvascima.

Нема коментара:

Постави коментар