Svejedno je dali pripremate slavu, porodično slavlje ili jednostavno sebe i najbliže želite da obradujete sa ukusnim specijalitetom na starinski način, sigran izbor je jagnjetina ispod sača. Kako da pripremite i marinirate jagnjetinu pročitajte ovde.
Kao prvo morate nabaviti sveže namirnice: svežu mladu jagnjetinu, mladi krompir, šargarepu, svež ruzmarin, crni i beli luk.
Jagnjetinu marinirate na sledeći način: na dno posude stavite listove ruzmarina i neoljuštene čenove belog luka na sve to poređajte krupno isečene posoljene komade mesa, odgore opet listove ruzmarina i čenove belog luka. Tako pripremljeno meso prelijete maslinovim uljem, hermetički zatvorite poklopcem ili pvc folijom i odložite na hladno mesto od 4 do 12 sati. Poslednja dva sata marinirano meso najbolje da bude na sobnoj temperaturi.
U sač namazan mašću ili uljem slažete meso, prelijete ga crnim vinom, zatvorite i pečete 90 minuta. Posle ovog perioda otvorite sač, okrenete meso , dodate povrće i pečete još sat vremena. Ako je količina mesa veća od pet kilograma vreme pečenja se produžava.
Uz ovako pripremljenu jagnjetinu najbolje ide kvalitetno crno vino, prijatno.
Jagnjetinu marinirate na sledeći način: na dno posude stavite listove ruzmarina i neoljuštene čenove belog luka na sve to poređajte krupno isečene posoljene komade mesa, odgore opet listove ruzmarina i čenove belog luka. Tako pripremljeno meso prelijete maslinovim uljem, hermetički zatvorite poklopcem ili pvc folijom i odložite na hladno mesto od 4 do 12 sati. Poslednja dva sata marinirano meso najbolje da bude na sobnoj temperaturi.
U sač namazan mašću ili uljem slažete meso, prelijete ga crnim vinom, zatvorite i pečete 90 minuta. Posle ovog perioda otvorite sač, okrenete meso , dodate povrće i pečete još sat vremena. Ako je količina mesa veća od pet kilograma vreme pečenja se produžava.
Uz ovako pripremljenu jagnjetinu najbolje ide kvalitetno crno vino, prijatno.