Kako da napravite vino naravno od grožđa već ste imali prilike da pročitate u ranijim postovima, ali od jabuka pročitaćete u ovom, sledi kratko uputstvo. Cider je vino napravljeno samo od jabuka sorte cider.
Dan prvi
- Usitni jabuke na sitnilici,
- ubaci u sud, ubaci 2-4 grama enzima (lallzyme cuvee blanc ili cuvee blanc), ubaci 10gr vinobrana na 100kg mase (60ml sumpovin), sačekaj da prenoći.
Dan drugi
- Sutradan presuj preko prese za grožđe.
- Bistrenje soka, taloženje i skidanje sa taloga a nakon toga fermentacija.
Dan treći
- Dobijeni sok ubaci u sud za fermentaciju,
- ubaci razmnoženi slekcionisani kvasac i hranu
- Pusti neka fermentacija teče na što nižim temperaturama, a kada se završi primeni iste postupke i mere kao kod proizvodnje belih vina.
Ako dobijena šira nije jako mutna drugi i treći dan možete spojiti tj. bentonit sipate zajedno sa kvascima.
Нема коментара:
Постави коментар