Vreme je zabijački svi prave nešto svoje originalno ali stvar je prosta, sledite recepte starih majstora. U narednom uputstvo napisano je kako napraviti kobasice tj. recept za Sremsku kobasicu.
Kao prvo nabavka svinjskog mesa, meso isključivo sveže. Meso treba da se ohladi, da stoji najmanje jedan dan na temperaturi od maksimalnih 6 stepeni celzijusovih.
Meso sameljete sa šajbnom fi 8. Prvo po recepturi izračunate začine za vašu količinu mesa. Začine merite tako što praznu kesu za zamrzivač stavite na vagu i dodajete redom i sabirate, na kraju kesu zavežete i dobro protresete da se svi začini dobro izmešaju. Začine dodate na samleveno meso rasporedite i mešate, mešanje smese za kobasice mora biti ozbiljno u nekoliko navrata i dobro promešano. Tako napravljena smesa za kobasice najbolje je da odstoji nekoliko sati. Na kraju punite kobasice, koje su tako spremne za kuvanje, pečenje ili dimljenje. Pre dimljenja kobasice moraju da prenoće na štapu)
Sremska kobasica |
Recept za kobasice:
- Meso prve i druge kategorije, 75%
- Čvrsto masno tkivo, 25 % (ovo je u slučaju da je sa ostalog mesa skinuta masnoća, ako nije, preporika je obazrivo, nekih 10% do 15%)
- So, 2%
- Beli biber, 0.1 - 0.2%
- Beli luk, 0.2 - 0.3%
- Ljuta i slatka mlevena paprika, 1% (ukupno, što znači ljuta po želji)
- Majoran, 0.03%
- Kim, 0.03 - 0.05%
- Korijander, 0.05%
- Konzumni šećer u prahu, 0.05%
- Glukoza, 0.05%
Meso sameljete sa šajbnom fi 8. Prvo po recepturi izračunate začine za vašu količinu mesa. Začine merite tako što praznu kesu za zamrzivač stavite na vagu i dodajete redom i sabirate, na kraju kesu zavežete i dobro protresete da se svi začini dobro izmešaju. Začine dodate na samleveno meso rasporedite i mešate, mešanje smese za kobasice mora biti ozbiljno u nekoliko navrata i dobro promešano. Tako napravljena smesa za kobasice najbolje je da odstoji nekoliko sati. Na kraju punite kobasice, koje su tako spremne za kuvanje, pečenje ili dimljenje. Pre dimljenja kobasice moraju da prenoće na štapu)
Нема коментара:
Постави коментар