Rakija se razblažuje posle odležavanja od šest nedelja do tri godine na temperaturi od 15 do 20°C. Ovaj proces možemo i da ubrzamo ako je čuvamo na višim konstantnim temperaturama. Prilikom odležavanja, sudove (staklene) treba napuniti 80% zapremine i povremeno otvarati radi provetravanja.
Posle perioda odležavanja treba precizno izmeriti početnu jačinu alkoholmetrom. Da bi precizno izmerili moramo ustanoviti da li alkoholmetar meri 12 R°, 15°C ili 20°C temperaturu destilata i pravilno korigovali izmerenu jačinu alkoholmetrijskim tablicama (tablica za alkohometar T20°C). Voda i rakija treba da budu na istoj temperaturi kako ne bi došlo do zamućenja rakije. Koristiti destilovanu ili redestilovana voda i ovaj proces vršiti u etapama. Razblaženu rakiju treba hladiti da se stabilizuje.
Formula za izračunavanje potrebne količine vode za razblaživanje rakije je:
Vv = Vp × ( (Pp − Pž) ÷ Pž )
Legenda: Vp – početna zapremina rakije (u litrima), Pp – početna jačina rakije (u %), Pž – željena (konačna) jačina rakije (u %), Vv – količina vode koju treba dodati (u litrima)
Ili koristiti ponuđene onlajn kalkulatore.
Literatura (06.10.2025.):

Нема коментара:
Постави коментар