Ovaj morski specijalitet verovatno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Hobotnica ispod sača ili kako još kažu ispod peke ustvari može biti napravljena na isti način i u rerni. Ovo jelo je sito i ukosno, tako da i zakletim ljubiteljima mesa, mesa i samo mesa neće dati dovoljno prostora za izgovor. Ovo jelo je idealno za posnu trpezu i spada među izuzetno lepa i ukusna posna jela.
Izvor: www.fratello-trade.com
Oprane i očišćene hobotnice |
- Hobotnicu najbolje je nabaviti svežu, očistiti je i zalediti. Ako nemate mogućnost nabaviti svežu kupite već zaleđenu. Hobotnicu nije teško očistiti, pogledaj ovaj video. Hobotnica se zaledi da ne bude žilava.
- Kada je odledimo i osušimo, stavimo je u lonac i dinstamo na suvo sa povremenim okretanjem. Dinstanje traje odprilike tridest minuta do jedan sat, hobotnica treba da pusti ljubičastu tečnost koju čuvamo za posle.
- Izdinstanu hobotnicu najbolje je pustiti da se prohladi. Izvadimo je iseckamo na komade i zajedno sa krompirom i lukom stavimo u sač i malo posolimo krompir i polijemo maslinovim uljem.
- U ljubičatu tečnost od dinstanja dolijemo maslinovo ulje, beli luk, belo vino, biber, peršun i kuvamo nekoliko minuta.
- Posle četrdeset minuta otvorimo sač i polijemo sa pripremljenom tečnošću od hobotnice, ostavimo još par minuta i to je to.
- Uz ovaj recept dobro se slaže mlado belo vino i mediteranski hleb.
Hobotnica na tanjiru |
Potrebno:
- 2,5 kg hobotnice
- 2 kg belog krompira
- 2 dcl maslinovog ulja
- 2 dcl belog vina
- glavica crnog luka
- 5 češnjeva belog luka
- so, biber, peršun
Izvor: www.fratello-trade.com
Нема коментара:
Постави коментар