понедељак, 21. октобар 2013.

Kako ispeći rakiju, lozavaču i komovicu

Presovanje grožđa
Lozovača (rakija od grožđa) je rakija dobijena destilacijom fermentisanog grožđanog kljuka (kljuk je grožđe odvojeno od petelnjki i izmuljano).
Komovica je rakija dobijena od ispresovanog grožđa pomešanog sa vodom i šećerom, najčešće je nusprodukt nastao u procesu pravljenja vina. Količina dodate vode je jedna trećina ispresovanog grožđa a šećera jedna čevrtina od dodate vode. Poželjno je dodati i vinsku ili limunsku kiselinu za dobru komovicu i to od 1 do 2 grama na litru komine.
Ako pravimo komovicu kao nusprodukt proizvodnje vina odlična stvar je i posle taloženja šire, talog ubaciti u kominu.

Sad kada imamo materijal za fermentaciju, šta radimo. Sipamo masu u burad za fermentaciju, treba da ostane oko 25 % slobodnog prostora, ako hoćemo da poboljšamo uslove za fermentaciju dodajemo selekcionisane kvasce koje možete nabaviti u poljoprivrednim apotekama. Bure zatvoriti i ostaviti na tamno mesto gde se temperatura kreće u rasponu od 16 do 20 stepeni. Kominu mešamo svaki dan. Komina je spremna za pečenje rakije kada sav šećer pređe u alkohol što se može proveriti pomoću Ekslovog širometra, što je negde od 10 do 21 dan ili stara metoda kada masa padne na dno. Ako kominu nemožemo peći pravovremeno tj. najkasnije dve nedelje nakon okončanja fermentacije moramo je konzervirati.
Destilacija rakije

Destilacija prevrelog kljuka je obavezno dvokratna tj. sa prepekom. Komina se sipa u kazan do dve trećine, u početku se naloži jače, kada se kapak zagreje ložimo umereno, tako se najlbolje frakcionišu sve materije koje doprinose kvalietetu rakije od grožđa. Prvo odvajamo prvenac u količini 1% u odnosu na količinu komine u kazanu.

Нема коментара:

Постави коментар