Vreme je zabijački svi prave nešto svoje originalno ali stvar je prosta, sledite recepte starih majstora. U narednom uputstvo napisano je kako napraviti kulen tj. recept za kulen.
Kao prvo nabavka svinjskog mesa, meso isključivo sveže. Meso treba da se ohladi, da stoji najmanje jedan dan na temperaturi od maksimalnih 6 stepeni celzijusovih kao u receptu za Sremsku kobasicu.
Kulen |
Recept za kulen:
- Meso prve kategorije, 80%
- Čvrsto masno tkivo, 20 %
- So, 2.2 - 2.3%
- Beli biber, 0.1 - 0.2%
- Beli luk, 0.2%
- Ljuta i slatka mlevena paprika, 1% (ukupno, što znači ljuta po želji)
- Konzumni šećer u prahu, 0.05%
- Glukoza, 0.05%
Celina od necega je 100%
ОдговориИзбришиKod tebe ispada cca 103%
Tu nesto ne stima jer je recept neprecizan!
Svi parametri su u odnosu na ukupnu količinu od 100%, radi lakšeg računanja.
ИзбришиSremski kulen ne sme da ima nikakve masnoće.Koristi se samo meso 1.kategorije, so 2-2,2%(tuzlanska),samo ljuta paprika po ukusu i prirodni med ili šećer. Znači dozvoljena su samo 4 sastojka.Ono što kulenu daje prepoznatljiv ukus je proces sušenja, fermentacije i odležavanja.Čak i najbolji majstori ne ubodu svake godine dobar kulen..
ОдговориИзбриши