петак, 19. јул 2013.

Kako promovisati svoj sajt, web seo promocija

Sada kada ste sami napravili svoj sajt, kako bih on bio što posećeniji, treba ga promovisati. Na predhodnom postu već je pisano da budući gosti mogu posetiti sajt na tri načina: direktno, ako upisivanjem ključnih reči u pretraživač izlistaju vaš sajt i uđu na njega ili preko linkova na drugim sajtovima.

U svrhu linkovanja sa prijateljskim sajtovima evo i konkretnog primera:
http://nadunavu.weebly.com/ - Na Dunavu je web sajt koji promoviše odmor na Dunavu, vikendice, hotele, restorane i čarde.
http://nadrini.weebly.com/ - Na Drini  je web sajt koji promoviše odmor na Drini, vikendice, hotele, restorane i aktivan odmor (splavaranje).

Na ovaj način ova dva web sajta su promovisana u ovom postu, korist je višestruka. Svaki čitalac posta ima mogućnost da poseti navedene stranice ali još važnije pretraživači će navedene sajtove još bolje rangirati.

понедељак, 15. јул 2013.

Kako napraviti web sajt

Potreban vam je web sajt, kako sami da ga napravite.

Ako nemate početno znanje, najbolje rešenje je neki od besplatnih servisa. Jedan od najboljih je svakako weebly.com on posle jednostavnog registrovanja i pored niza šablona koji odaberete na klik, nudi još jednostavan način kreiranja sajta, besplatan pod domen tipa mojdomen.weebly.com, statistiku posećenosti i mogućnost zarade putem google adsense usluge. U svakom slučaju vredi pokušati pa ako to zadovoljava vaše potrebe sami ste napravili vaš veb sajt.

U nastavku nekoliko saveta i objašnjenja kako sami da napravite web sajt.

Planiranje web sajta, ovo je proces u kome treba da prvo da znate koju oblast će vaš sajt pokrivati i koji sadržaji će na njemu biti postavljeni, sve što vam padne na pamet zapišite i fotografišite kada počnete da pravite sajt materijal vam je potreban nemožete sve odmah iz glave. Posle ove faze sledi planiranje arhitekture vašeg sajta tj. koliko i kojih web stranica ćete imati i koji sadržaje će imati.

Ime domena, jedan od najbitnijih detalja koji u najkraćem određuje sadržaj sajta. Na osnovu dosada prikupljenih podataka možete sa lakoćom to uraditi. Ako vam je bitna posećenost preko pretraživača onda je važno da ime domena ima veze sa bitnim ključnim rečima tj. da ih sadrži.

Izrada web sajta, trenutno pričamo o korisnicima koji nemaju početno znanje, dovoljno je da posle registracije na neki od besplatnih servisa za izradu web sajta slede uputstva unosie sdržaje i dodatne komponente. Posebnu pažnju treba obratiti na upisivanje ključnih reči i opisa web sata, obično na karticama podešavanja, "settings pages" ili  "settings site". Kjučne reči navodite redom odvajate ih zarezom, nemojte da preterate neka stvarno to budu reči koje često pominjete i koje karakterišu vaš sajt. Opis sajta ili "site description " su dve do tri rečenice koje su sažetak web sajta.

Ovo je u najkraćem odgovor kako sam napraviti web sajt. Sledi još jedan bitan detalj, promocija web sajta.

Promocija web sajta, budući gosti mogu posetiti sajt na tri načina: direktno (ako upišu ime domena u adress bar internet brovsera), ako upisivanjem ključnih reči u pretraživač izlistaju vaš sajt i uđu na njega ili preko linkova na drugim sajtovima. Direktno će ući ako nekako saznaju za vašu internet adresu (novine, vizitkarta, preporuka...), preko pretraživača ako ste dobro uradili postupak davanja imena, upisivanja ključnih reči i opisa sajta. Preko linkova što znači da na internet prostranstvu mora biti upisan link koji vodi do vašeg sajta, kako. Imate baze linkova, sa ovim obazrivo nemojte preterati, razmena linkova sa prijateljskim sajtovima najbolje sličnog sadržaja. Možda najbolja jednostavna opcija ostavljanje linka na forumima koji se bave slinom problematikom.

четвртак, 11. јул 2013.

Kako napraviti vino

Ako želite sami da napravite svoje vino, evo kratkog uputstva i sigurno najjednostavijeg načina kako napraviti vino.

Kao prvo morate nabaviti grožđe.
grožđeMožda imate svoj vinograd, onda samo trebate da ga oberete kada je zrelo grožđe, ako nemate, kupite ga. Kraj septembra i početak oktobra je najbolje vreme grožđe je zrelo, poseduje potrebnu količinu šećera i kiselina za kvalitetno vino. Grožđe kupujete na kvantaš pijacama, oglasima ili direktno kod vinogradara, zapamtite tražite samo vinske sorte a najpoznatije su: italijanski rizling, rajnski rizling, šardone, smederevka, prokupac, kaberne sovinjon, merlo, vranac... Postoji još jedan način a taj je da kupite gotovi sok od grožđa od čijeg kvaliteta i zavisi kvalitet proizvedenog vina.


Pod dva, muljanje i ceđenje.
muljanjeMuljati možete na dva načina. Starinski način gaženjem grožđa ili muljačom, jednostavne muljače neodvajaju peteljke a skuplje odvajaju što je bolje za kvalitet vina. Sada treba da iscedite (ispresujete) i ne morate, tako gubite veliku količinu šire tj. vina. Za ceđenje improvizujte ili nabavite pravu presu. Od ispresovanog grožđa možete ispeći Komovicu (vidi uputstvo, kako ispeći rakiju lozovaču i komovicu)

Treće, taloženje šire.
Posle muljanja sadržaj isceđenog kljuka sipate u sud optimalne veličine i dodajete vinobran u odnosu 100 litara 10 grama vinobrana, promešate. Ostavljate širu da se taloži minimum 24 sata. Posle tog perioda otočite istaloženu širu sa taloga u novi sud, u kome će zauzeti od dve trećine do tri četvrtine zapremine.

Presovanje grožđa
Četvrto, alkoholna fermentacija.
Sad u otočenu širu sa taloga možete da dodate vinski kvasac koji može da se kupi u većini poljoprivrednih apoteka, može i bez njega. Sud zatvorite pod uslovom da sprovedete crevo koje će da ispušta sumpor dioksid u sud sa vodom ili vrenjaču. Ovaj proces traje od 25 do 30 dana, videćete kada se šira umirila, imate vino.

Peto, prvo pretakanje.
Sada pretočite vino ostavljajući u staroj posudi talog. Dobili ste vino, doduše mlado i divlje, možete ga koristiti, ako hoćete bolji kvaliete onda još mora da stoji i da se pretače što se zove nega vina a o tome možda neki drugi put. Živeli.

Ovaj post je napisan iz ličnog iskustva vremenom učeći od iskusnijih i sa interneta (sveovinu.com i vinogradarstvo.com).